بازدید امروز: 476
بازدید دیروز: 47
کل بازدیدها: 2261992
مجموعه روان شناسی شامل 5 گرایش
1- روان شناسی عمومی
2-روان شناسی بالینی
3-سنجش و اندازهگیری (روانسنجی)
4-روانشناسی صنعتی و سازمانی
5-روانشناسی بالینی کودک و نوجوان
روانشناسی عمومی
فارغ التحصیلان در این رشته میتوانند فعالیتهای مقدماتی را در زمینههای تشخیص و درمان اختلالات روانی در مؤسسات عمومی و روانی و کلینیکهای روان پزشکی و سایر مراکز شبیه به آن عهده دار شوند و یا تدریس روانشناسی عمومی را در مراکز آموزشی بعهده گیرند و یا بعنوان روانشناس مدرسه در مدارس همکاری داشته باشند .
روانشناسی صنعتی و سازمانی
روانشناسی صنعتی و سازمانی، یافتههای روانشناسی و مطالعه علمی رفتار انسان را در صنعت و محیط کار به کار میبرد. یعنی درباره این که محیط کار باید چگونه باشد تا بهترین بازدهی را داشته باشد و یا چه متغیرهایی در ارتباط بین کارگر و کارفرما مؤثر است و چه عواملی باعث عدم تفاهم بین کارفرما و کارگر میشود، مطالعه میکند. از آنجایی که نیروی انسانی ماهر و سازمانهای کارآمد از ارزندهترین ثروتهای هر کشور به شمار میروند و در رشد و توسعه آن نقشی اساسی دارند و چون تشخیص و رفع مسائل و مشکلات انسانی و سازمانی تأثیری شگرف در پیشرفت و توسعه دارد، این گرایش اهمیت قابل توجهی دارد .
روانشناسی بالینی
روانشناسان میتوانند در مورد تشخیص، درمان و بازآموزی افراد نیز عهدهدار مسئولیت گردند؛ اگر چه در اغلب این موارد، روانشناسان بعنوان عضوی از یک تیم شامل : روانپزشک، پرستار و مددکار اجتماعی کار خواهندکرد ولی آموزش تخصصی آنها باید به گونهای باشد که بتوانند بخش زیادی از مسئولیتها را به تنهایی برعهده گیرند. اهم این قبیل مسئوولیتها عبارتاند از: تشخیص ناهنجاریهای رفتاری، درمان فردی و گروهی، مشاوره و راهنمایی و بازآموزی .
روانسنجی
روان سنجی، گرایش سوم مجموعه روان شناسی است که کمترین تعداد داوطلب و در عین حال کمترین تعداد پذیرش را دارا است. روان سنجی عمدتاً با آمار، شیوههای سنجش در آموزش و پرورش و یادگیری، ارزیابیهای روانشناختی از طریق آزمونهای روانی و شیوههای گزینش و سرند کردن در ارتباط است.کارشناس ارشد روانسنجی میتواند به کار اجرای آزمونهای روانی - تشخیصی، سنجش هوش، ویژگیهای شخصیتی، آسیبهای مغزی، عقب ماندگیهای ذهنی، ارزیابی در آموزش و پرورش، سازمان سنجش و دادهپردازی مشغول گردد. یا به همراه یک تیم درمان در کلینیکهای روان شناختی مشغول به کار گردد.هدف از تحصیل در این رشته، تربیت افرادی است که با جنبههای نظری و کاربردی در زمینههای مربوط به اندازهگیری و ارزیابی خصوصیات مختلف افراد انسانی و مهارتهای او، آشنایی کافی داشته و توانایی بکارگیری آن را در موقعیتهای شغلی در آموزش و پرورش داشته باشد. فارغالتحصیلان این رشته با استفاده از تئوری کلاسیک اندازهگیری به سنجش ویژگیهای پنهان افراد میپردازند و از سویی دیگر با طراحی انواع آزمونها (تحصیلی، هوش و استعداد، استخدامی و ...) در سطوح وسیعی به سنجش آموزشی و تربیتی افراد مشغولاند. اجرای آزمونهای روانی در امر تشخیص، همواره یاری رسان متخصصان بوده است.
با دارا بودن مدرک کارشناسی ارشد در گرایش های بالینی، عمومی و بالینی کودک و نوجوان، فرد می تواند:
- پس از احراز شرایط لازم (ازجمله 800 ساعت کارآموزی در مراکز دارای مجوز رسمی، تاییدیه از اساتید رشته و ...) و دریافت مجوز از سازمان نظام روانشناسی اقدام به تاسیس کلینیک مشاوره بنماید.
- به عنوان کارشناس این رشته در مراکز دولتی نظیر بهزیستی- شهرداری- نیروی انتظامی- سازمان زندان ها- کانون اصلاح و تربیت و ... در قسمت مربوطه جذب به کار شود.
- در واحدهای کوچک دانشگاه آزاد و یا دوره های فراگیر و یا موسسات آموزش عالی آزاد به عنوان مدرس فعالیت کند.
- در آموزش و پرورش به عنوان معلم و یا دبیر در دروس مربوطه و یا به عنوان مشاور مدرسه جذب به کار شود.
- با اخذ مجوز از سازمان بهزیستی اقدام به تاسیس مهد کودک نماید.
- با اخذ مجوز از سازمان بهزیستی اقدام به تاسیس سرای سالمندان نماید.
- در کلینیک های درمان اعتیاد به عنوان روانشناس مشغول به کار شوند (اشتغال در این مراکز مستلزم تحصیل در گرایش روانشناسی بالینی است و دارا بودن مدرک کارشناسی این گرایش کافی است).
- در کلینیک های مشاوره ای به کارهای درمانی بپردازد
- با روانپزشکان در کلینیک های خصوصی ایشان همکاری کند (البته روانپزشکان مایل به همکاری با کارشناسان ارشد در گرایش های بالینی و خانواده درمانی هستند).
- در کلینیک های مشاوره و روان درمانی کودک به کارهای درمانی مثل بازی درمانی و ... بپردازد (در این مراکز تاکید بیشتر روی کارشناسان ارشد با گرایش بالینی کودک و نوجوان و بالینی است).
منبع :پورتال ماهان نویسنده حاجی رسولیها